Wat is lymftaping?

Veel vrouwen met borstkanker ondervinden na de zware periode van de operatie, chemotherapie en/of bestraling nieuwe klachten. Klachten in de vorm van bijvoorbeeld zwelling van de huid, een litteken die erg pijn doet, een dikke arm, zenuwpijn. De meeste vrouwen worden voor deze klachten behandeld door de oedeemtherapeut. Taping wordt toegepast als ondersteunende behandeling bij de oedeemtherapie en littekenbehandeling.

De tape en de methode zijn in Japan ontwikkeld met het oog op toepassingen in de sportwereld. In tegenstelling tot gewone sporttape, die strak zit, worden bij kinesiotape de weefsels in hun functie ondersteund en kun je vrij bewegen. De tape komt qua dikte, elasticiteit en gewicht overeen met de huid en is hypo-allergeen.

Voor een succesvolle behandeling is het van belang dat de tape op de juiste wijze wordt aangebracht. De tape wordt aangebracht op het afvoergebied van desbetreffend oedemateuze gebied met als doel de lymfdrainage te stimuleren.

De tape is vooral geschikt voor behandeling van die plaatsen waar geen compressie (zwachtels of elastische kous) toegepast kan worden. Zo kan de tape gezet worden na een borstoperatie (met lymfkliertoilet) op de borstkast, de rug of op de overgang van compressiekous naar schouder of buik.

De tape wordt gebruikt om:

  • de bloed- en lymfdoorstroming te bevorderen waardoor het lymfoedeem vermindert
  • fibrose (verhard lymfoedeem) en littekenweefsel te verzachten
  • pijn te dempen.

Het is een goede aanvulling op de lymfdrainage: de tape kan minimaal een dag of vijf blijven zitten en in die tijd geeft het dus een 24-uurs behandeling. Met de tape kan men gewoon onder de douche, zwemmen en oefeningen doen.

Hoe werkt de tape?

Wanneer de huid tijdens het aanbrengen van de tape op spanning gebracht wordt, opgerekt wordt, ontstaat op het moment dat het gerekte weefsel in de oorspronkelijke positie terugkeert golven in de huid. Het gevolg hiervan is dat de ruimte tussen de eerste en de tweede huidlaag, waarin zich de bloedvaatjes bevinden, groter wordt. Dat leidt tot een betere doorbloeding en daarmee tot een betere afvoer van afvalstoffen (aanwezig in lymfevocht) alsook een snellere aanvoer van nieuw weefselvloeistof. Ook wordt door de liftende werking de druk op de zenuwuiteinden geringer, waardoor de pijn vermindert. Tevens wordt door de grotere ruimte tussen de huidlagen, het fibrotisch weefsel losser van structuur waardoor de kleine lymfevaatjes het vocht beter kunnen opnemen en afvoeren. Het grootste gedeelte van het vocht wordt via de huid afgevoerd. Tachtig procent van de lymfebanen liggen in de huid. Het is dus belangrijk deze te stimuleren om meer lymfevocht af te voeren.

De tape moet gezien worden als een ondersteuning in de oedeemtherapie en niet als een op zichzelf staande behandeling. De tape kan niet een elastische kous vervangen en ook niet in plaats van zwachtels gebruikt worden!
De tape kan ingezet worden om littekens te liften waardoor het litteken kan versoepelen. Hierbij worden kleine stukjes tape kruislings op het litteken geplaatst.
De werking van de tape is afhankelijk van de locatie en de ernst van het probleem. In onze praktijk wordt de ftape alleen toegepast wanneer een goed resultaat verwacht kan worden. Eenmaal per week wordt de tape vernieuwd.

Vergoeding: bijna alle verzekeraars vergoeden de tape.