Verergert pure chocola acne?

Melkproducten kunnen acne verergeren Onderzoek toont aan dat bepaalde voeding acne kan verergeren. Vooral melkproducten en voeding met een zogenaamde ‘hoge glycemische last*’, kunnen zorgen voor een toename van acne.

Zo kan bijvoorbeeld het eten van snoep of chocola leiden tot meer pukkels. Aangezien de meeste chocola melk bevat, was tot op heden onduidelijk of melk of nog een ander ingrediënt in chocola zorgt voor acne.

Effect van pure chocola op acne Daarom hebben wetenschappers in deze studie het effect van de inname van pure chocola (99% cacao) onderzocht. 25 mannen met acne werd gevraagd om vier weken lang, elke dag rond 20:00 uur, een stukje chocola (25 gram, 99% cacao) te eten.

De pure chocola bleek het acne bij de deelnemers te verergeren. Zo was na twee en na vier weken het aantal non-inflammatoire laesies (mee-eters) en inflammatoire laesies (papels) significant toegenomen.

Andere factoren die mogelijk een rol spelen in het verergeren van acne, zoals slaap, bedtijd en stress werden ook tijdens de vier weken in kaart gebracht. Deze factoren bleken geen rol te spelen in de verergering van acne.

Cacao heeft anti-ontstekende werking Waarom pure chocola acne verergert, is onduidelijk. De cacao uit de chocola bevat aan de ene kant een grote hoeveelheid flavonoïden, wat positief is vanwege de anti-inflammatoire werking. Aan de andere kant bevat pure chocola ook cacaoboter, dat onder andere uit ‘oleic acid’ bestaat. Het idee is dat oleic acid de afschilfering van huidcellen beïnvloedt en daarmee kan bijdragen aan het ontstaan van comedonen.

Conclusie Deze studie laat zien dat het dagelijks eten van een stukje pure chocola (25 gram) acne kan verergeren bij acne-gevoelige huidtypes.

*hoge glycemische last: producten met een hoge glycemische last zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, wit brood en popcorn. (voedingscentrum, http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx)

Publicatiedatum: 09-07-2018


Terug naar overzicht