Overbeharing of ongewenste haargroei, zie ook onze BLOG

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor,soms gecombineerd.

Hypertrichose

Hypertrichose is een bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.

Hirsutisme

Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Wat zijn de oorzaken van ongewenste haargroei?

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Bij ongewenste haargroei kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.

Huidtherapie Maastricht is direct toegankelijk voor het behandelen van ongewenste haargroei. Een verwijsbrief van uw huisarts is niet nodig.

Een huidtherapeut kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Huidtherapie Maastricht behandeld ongewenste haren middels lasertherapie (GentleMax Pro laser), mits de haren gepigmenteerd zijn. Witte haren kunnen effectief verwijderd worden middels elektrische epilatie. Maar zelfs bij ‘definitieve’ ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien.

Het positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt.

  • Epileren met een pincet is het uittrekken van de haarwortel en haarschacht (waardoor er geen stoppelvorming optreedt). De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren. De haren komen na enige tijd terug. Bovendien kunnen haartjes die zich nog niet hebben ontwikkeld geprikkeld worden, waardoor er ook haren verschijnen op plaatsen waar ze vroeger niet zaten.
  • Ook bij harsen worden de haarwortel en haarschacht verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten. De methode geldt als pijnlijk. Bovendien kan een overgevoeligheidsreactie optreden.
  • Electrische epilatie zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief” verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul klein naaldje in het haarzakje glijden om deze elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrische epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.
  • DiodeLaser: de Palomar Elos Motif Plus ontharingslaser, de nieuwe gouden standaard in de laserontharing, geeft betere resultaten en er zijn veel minder behandelingen nodig dan bijvoorbeeld de Lightsheer lasers of IPL laserontharingssystemen. Zie bij het tabje “nieuws” de informatiebijeenkomsten over de laser, deze zijn gratis te bezoeken, aanmelding (telefonisch, e-mail) is verplicht.

Wat kunt u zelf doen?

Een haar groeit veel langzamer dan de meeste mensen denken. Na maanden of jaren valt een haar uit. Dan volgt een rustperiode voor het haarzakje. Na de rustperiode groeit weer nieuw haar. Slechts een deel van de haren isaan de buitenzijde van de huid zichtbaar. De rustperiode duurt zes weken tot anderhalf jaar, afhankelijk van de plaats op het lichaam, de dikte en diepte van de haar, de hormonale situatie en erfelijke factoren.

Na het epileren of harsen lijkt het alsof de haartjes na een week alweer teruggekomen zijn. Maar het gaat dan om een haar die precies ernaast groeit. Haren komen pas na zes tot twaalf weken terug. Als u besluit om u definitief te laten ontharen door een huidtherapeut, is het belangrijk dat u alleen nog maar de haren afknipt of scheert. Eventueel kunt u ook kiezen voor een ontharingscrème die geen huidirritaties veroorzaakt.

Vergoedingen

Behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing van een arts of specialist nodig. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. U moet in veel gevallen aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen op welke vergoeding u recht heeft.

Waar vindt u een huidtherapeut?

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met praktijk Huidtherapie Maastricht. Op de “homepagina” ziet u onze adresgegevens. U kunt ons ook mailen of via de website contact met ons opnemen met het tabje “inschrijven”.