Oedeem

Waardoor ontstaat oedeem?
Veneus oedeem
Wanneer een vaatfunctieonderzoek (echografie)wordt gedaan?

Men spreekt van oedeem indien er sprake is van een zwelling door vochtophoping in de huid.

Oedeem is slechts een symptoom, geen diagnose!

Waardoor ontstaat oedeem?

Om oedeem uit te kunnen leggen is wat voorkennis van de waterhuishouding in het lichaam nodig.

Het lichaam heeft een bloedbaan waar bloed doorheen circuleert en een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het hart pompt bloed via de slagaderen naar het weefsel. Daar voorziet het bloed de cellen van het lichaam van voedingsstoffen en zuurstof. Wanneer deze stoffen zijn afgegeven, stroomt het bloed met afvalstoffen via de aderen terug naar het hart. Niet alle (afval)stoffen kunnen in het aderstelsel worden opgenomen. De grootste stoffen, de eiwitten, moeten via het lymfstelsel naar het hart worden teruggevoerd.

Er bestaat dus één stelsel van het hart naar het weefsel (slagaderen) en twee stelsels terug naar het hart (aderen en lymfevaten).

De lymfvaten zijn verbonden met de lymfknopen, dit zijn zuiveringsinstallaties. Zij vormen een deel van het afweermechanisme van het lichaam. Vooral in de hals, de beide oksels en liezen, bevinden zich veel lymfknopen. In geval van oedeem bevindt zich een abnormale ophoping van vocht in het weefsel, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht.

Er zijn verschillende vormen van oedeem, die afhankelijk zijn van de oorzaak.

Oedeem is dus een vochtophoping in de huid die op verschillende manieren kan ontstaan. Zo spreekt men van lymfoedeem wanneer de vochtophoping wordt veroorzaakt door het falen van het lymfvatsysteem. Indien de oorzaak is gelegen in het slecht functioneren van het veneuze systeem (aders) dan spreekt men van veneus oedeem. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen ook gezamenlijk optreden.

Veneus oedeem

Indien klachten aan de benen optreden zoals het optreden van  vochtophoping rondom de enkels in de loop van de dag (te zien aan afknellende kousjes) en / of rusteloze benen na enige tijd staan, kan er sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). Vermoeide benen, vocht in de enkels en lelijke spataderen kunnen dan optreden door verslapping van de wanden van de aderen (venen). Het bloed kan hierdoor niet goed meer omhoog stromen zodat er bloed ‘terugstroomt’ naar beneden. Dit kan tot gevolg hebben dat er lelijke spataderen ontstaan op de benen of vocht in de enkels of misschien alleen maar vermoeidheidsklachten in de onderbenen na langdurig staan of zitten. Indien spataderen zichtbaar en storend zijn kunnen deze door een specialist (dermatoloog, plastisch chirurg) worden verwijderd. Zie ook www.spatader.pagina.nl

De huidtherapeut zal aan de hand van een anamnese, inspectie en palpatie de patiënt adviseren over de behandeling en tevens praktische/preventieve tips geven. Daarnaast kan de huidtherapeut therapeutisch elastische kousen (rondbreikousen) aanmeten. Er is een ruime keuze in kniekousen/panty’s en in kleur.

Wanneer een vaatfunctieonderzoek (echografie)wordt gedaan?

Echografie is het meest gebruikte onderzoek voor de eerste diagnostiek naar een onbegrepen zwelling van een been. Hiermee kan zeer nauwkeurig een diepe veneuze trombose aangetoond of uitgesloten worden. Dit – niet pijnlijke – onderzoek zal uitwijzen of een vaatoperatie of medicatie noodzakelijk is of dat het dragen van elastische kousen voldoende is. Ook na een vaatoperatie zullen een tijd lang elastische kousen gedragen dienen te worden