Littekens
Als de huid ernstig beschadigd raakt door bijvoorbeeld ongelukken, brandwonden of operatieve ingrepen dan ontstaat er tijdens het genezingsproces een litteken. De vorming van het litteken is afhankelijk van verschillende factoren zoals:
- Type huidbeschadiging
- Locatie op het lichaam
- Huidtype
- Leeftijd
- Erfelijke aanleg
- Complicaties bij de genezing, zoals een ontsteking
De volgende soorten littekens zijn te onderscheiden:
‘Gewone’ littekens
Bij de meeste mensen ontstaat gelukkig een ‘normaal’ litteken. Dat wil zeggen dat het litteken relatief klein, weinig opvallend en vlak is. ‘Gewone’ littekens bezorgen over het algemeen weinig tot geen klachten en irritaties.
Atrofische littekens
Bij deze littekens is sprake van een tekort aan littekenweefsel, waardoor deze littekens verzonken zijn in de omliggende huid en dun aanvoelen.
Hypertrofische littekens
Deze littekens ontstaan juist door een te grote aanmaak van littekenweefsel, waardoor ze boven de omliggende huid komen te liggen. Deze littekens zijn niet groter dan de oorspronkelijke wondranden, maar hebben veelal een rode kleur en veroorzaken vaak jeuk en pijn. Vooral de huid rond het borstbeen, de schouders, de nek en de oren heeft kans om een hypertrofisch litteken te ontwikkelen. Aanleg voor zulke littekens is vaak erfelijk bepaald.
Keloïde littekens
Ook bij deze littekens is sprake van een te veel aan littekenweefsel. Deze littekens zijn echter niet zoals hypertrofische littekens alleen verdikt, maar zijn ook groter dan het oorspronkelijke wondgebied. Ze zijn rood en onregelmatig van structuur en veroorzaken pijn en jeuk.
Behandeling van littekens
Omdat littekens vaak tot grote lichamelijke of persoonlijke problemen leiden is een goede behandeling van littekens van essentieel belang. Er zijn verschillende behandelmethoden ontwikkeld met wisselende resultaten.
Door verschillende oorzaken kan een huid verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In zo’n geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Daarnaast kunnen bepaalde producten (siliconenapplicatie)tape of verbandmiddelen de jeuk en pijn verminderen en het litteken minder zichtbaar maken.
Endermotherapie
Sinds kort is het bij Huidtherapie Maastricht mogelijk om het litteken te laten behandelen met een niet-agressieve apparatieve techniek (LPG). Na een chirurgische ingreep, trauma of brandwond vormt de huid een litteken met talrijke gevolgen die vaak minder esthetisch zijn of die een invloed kunnen hebben op de bewegingsvrijheid. Littekens zijn een belemmering voor de bloeddoorstroming en de uitwisseling van cellen onderling. Een litteken klleeft vaak aan, kan de bewegingen van een gewricht beperken en het vet nestelt er zich soms omheen waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Met endermologie wordt zowel het litteken alsook het omliggende weefsel behandeld. De huid wordt tijdens de behandeling opgetild (zonder erin te knijpen), gemobiliseerd en verklevingen worden losgemaakt.
Deep Oscillation
Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektrostatische impulsen, die goed kunnen doordringen in huid, bindweefsel, onderhuids vetweefsel, spieren, bloed- en lymfevaten. De behandeling heeft geen huidbelastende bijwerkingen en geeft een aangenaam trillend (oscillatie) gevoel. Deze oscillatie activeert a.h.w. de lichaamseigen trilling en stimuleert celfuncties. In principe is het geen op zichzelf staande therapie, maar wordt gebruikt als aanvulling op de reguliere huidtherapeutische behandeling.
De volgende effecten zijn bekend:
- pijnvermindering
- anti-inflammatoire werking
- vermindering oedeem
- anti fibrotisch effect, fibroseproblemen na operaties
- bevordering van wondgenezing
- in het algemeen wordt de kwaliteit van het weefsel verbeterd.
Microneedling
Hoe werkt de Meditopics Derma-pen?
Collageen Inductie Therapy (CIT), of Micro Needling, is een procedure waarbij de natuurlijke
zelfhelende reactie van het lichaam wordt gebruikt om de hoeveelheid extracellulaire matrix als
collageen en elastine in de huid te verhogen. De Meditopics Derma-pen creëert micro kanaaltjes
zodat bloed, serum en lymfe op een gecontroleerde manier kunnen weglekken. Deze “wondjes”
zijn genoeg om het huidherstellende proces in werking te zetten. Het litteken zal in de loop van de behandelcyclus vervagen, wordt minder diep of verdwijnt in sommige gevallen.
Operatief
Een litteken dat problemen veroorzaakt kan operatief worden veranderd, maar uiteraard zal zich dan een nieuw litteken vormen dat opnieuw voor problemen kan zorgen. De vorming van het litteken is namelijk afhankelijk van verschillende factoren die eerder al zijn genoemd.
Injecties met corticosteroïden
Door inspuiting van corticosteroïden kan de hoeveelheid littekenweefsel verminderen, waardoor de klachten kunnen afnemen.
Drukverbanden
De druk die drukverbanden uitoefenen op het litteken heeft een positieve werking op het proces van littekenvorming. Deze therapie wordt vooral gebruikt bij de behandeling van (grote) brandwonden. Hiervoor wordt vaak op maat gemaakte drukkleding gefabriceerd.
Laser
Door middel van laserbehandeling kan het litteken positief worden beïnvloed
Taping
De tape kan goed ingezet worden in de behandeling van littekens. Zie voor de uitleg over de werking ervan het tabje ‘oedeemtherapie’ en kies in de bovenste balk lymftaping.
Siliconen – de gouden standaard
Bij de behandeling met siliconen wordt er gedurende een periode van enkele maanden dagelijks een siliconenverband (pleister) of een siliconengel op het litteken aangebracht. De effectiviteit van siliconen bij de behandeling en preventie van hypertrofische en keloïde littekens is in verschillende wetenschappelijke studies beschreven. Al heeft men nog altijd niet de exacte werking van de siliconenverbanden kunnen doorgronden, de behandeling met siliconen is de eerste keus voor dermatologen en plastisch chirurgen wereldwijd. Huidtherapie Maastricht maakt bij behandeling van littekens gebruik van verschillende soorten siliconenapplicaties.