Acnetherapie

 

Acne

Wat zijn de oorzaken van acne?

Helaas is de precieze oorzaak van acne nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:

 • verhoogde talgproductie
 • stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) enafsluiting van het talgklierkanaal
 • sommige bacteriënin het haarzakje en talgklieren werken hierin mee
 • hormonale veranderingen.

De mate waarin deze factoren aanwezig zijn, bepaalt of iemand last krijgt van acne.

http://www.youtube.com/watch?v=WyITBddegsE

Hoe herkent u acne?

Acne komt meestal voor in het gezicht, maar kan ook op de rug en de borst voorkomen. Soms is er ook acne op de schouders, in de hals of in de nek.
Omdat acne zo vaak voorkomt, weet iedereen eigenlijk wel hoe acne eruitziet. Kenmerkend voor acne is een combinatie van:

 • een vette, glimmende huid
 • kleine witte bultjes: gesloten mee-eters
 • zwarte puntjes: open mee-eters
 • rode pukkels: papels
 • puistjes met een geel puskopje: pustels
 • acnelittekens (eventueel)

Deze huidafwijkingen komen meestal op hetzelfde moment naast elkaar voor. Maar het kan ook zo zijn dat vooral één van de kenmerken duidelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld pustels of veel zwarte puntjes. Het ziekteverloop is grillig.

Acné ontstaat door overmatige productie van sebum, hormonale activiteit en verstoppingen van de poriën. Dode huidcellen hopen zich op rond de haarfollikels, wat de natuurlijke afvoer van sebum verstoort. De blokkade die zo ontstaat kan leiden tot verschillende problemen zoals comedonen en verstoppingen. Een regelmatige microdermabrasie behandeling zal helpen om de dode huidcellen te verwijderen, blokkades te voorkomen en de poriën te zuiveren waardoor de de huid weer in staat wordt gesteld om overtollig sebum natuurlijk af te voeren. Bovendien zorgt een regelmatige behandeling voor het verwijderen van de zogenaamde zwarte en witte puntjes. Ook de dikke, ruwe textuur van de huid wordt verfijnd.

Acnélittekens

Bij littekens is het vaak zo dat de diepere huidlagen beschadigd zijn waardoor een ruwe littekenvormige structuur ontstaat. Acne littekentjes kunnen uitstekend aangepakt worden met LIRA peelings,  microneedling (Dermapen) en microdermabrasie. Laat je eens vrijblijvend informeren over een van deze behandelingen.

Zonbeschadigde huid

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan overmatig zonlicht, zal de opperhuid hierop reageren door dikker te worden om zo de onderliggende huidlagen te beschermen. Dit kan resulteren in een droge en ruwe huid. Vaak kan ook een abnormale celdeling worden vastgesteld. Een kuur van LIRA peelings kan zeer bevredigende resultaten opleveren in de behandeling van zonbeschadigde huid en van oneffen huidpigmentatie.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt van  lichte tot en met ernstige acne. Dit gebeurt vaak in combinatie met een medicinale behandeling door een arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmee je zelf de acne kunt aanpakken. Een behandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • Dieptereiniging van de huid, bijvoorbeeld door een fruitzuurpeeling, chemische peeling, dermapen of microdermabrasie.

 

Wat kunt u zelf doen?

U kunt (in overleg) zelf :

 • de huid voorzichtig wassen met lauw water en na het baden droogdeppen met een schone handdoek. Het best is wassen met zeep met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5
 • masseren en/of peelen (op enzymbasis)
 • kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen wilt gebruiken
 • strakke en synthetische kleding (direct op de huid) vermijden
 • elke dag schone bovenkleding, washand, handdoek, kussensloop en nachtkleding gebruiken

De acne wordt verergerd door:

 • het krabben of zelf uitknijpen van puistjes. Dit kan een ontsteking veroorzaken en tot littekens leiden
 • stevig schoonmaken (poetsen)van de huid
 • het wassen van de huid met heet water
 • het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol)
 • het gebruik van geparfumeerde of vettige make-up en huidverzorgingsproducten zoals bodymilk of ‘voedende’ crèmes.

Vergoedingen

Behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing (zie polis van uw zorgverzekeraar) van een arts of specialist nodig. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. U moet aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met het team van Huidtherapie Maastricht. Op de “homepagina” ziet u onze adresgegevens. U kunt ons ook mailen of via de website contact met ons opnemen met het tabje “inschrijven”.

Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne.

LIRA Peelings

Chemische peelings zijn huidbehandelingen voor de grotere vlakken, zoals het hele gezicht, rug of borst. Peelings zijn vooral bedoeld om de huid te verjongen of bepaalde huidproblemen te behandelen. De LIRA peelings zijn tot stand gekomen door de samenwerking van ervaren medische professionals, chemisten en huidspecialisten. Uniek aan deze peelings is de variatie in sterkten en werkzame stoffen, die optimaal resultaat mogelijk maken op het gebied van: anti-aging, acne, grove poriën, pigmentatie, (acne)littekens.

De LIRA peelings bestaan uit een combinatie van verschillende ingrediënten, met elk hun eigen eigenschappen. Door de verschillende ingrediënten in te zetten kunnen huidproblemen effectief worden aangepakt. Doordat de Stam Cel Technologie een sneller herstel van de huid stimuleert is er, in vergelijking met andere peelings van dezelfde sterkte, een relatief korte herstelperiode.

Stam Cel Technologie (SCT), de Plant Stam Cel (PSC)

 • herstelt DNA
 • stimuleert een sneller herstel van beschadigd weefsel
 • ondersteunt de bescherming tegen schadelijke stoffen en UV
 • vertraagt het verouderingsproces
 • anti-irritatie en kalmeert de huid

De LIRA peelings bevatten geen parabenen en zijn geschikt voor zowel de lichte als ook de donkere huidtypen.

Bij Huidtherapie Maastricht werken we dus met alle soorten LIRA peelings. Met de LIRA peelings kunnen we gerichter behandelen op een specifieke klacht. Afhankelijk van het huidtype en het gewenste resultaat zal de huidtherapeut samen met u een op maat samengesteld behandelplan opstellen.

LIRA: soorten peelings

De peeling zijn onder te verdelen in categorieën: oppervlakkige en diepe peelings.

Oppervlakkige peeling: De Pumpkin, Lastic Clear en Sal pulp peeling en Hydroxy 30 Glycolpeeling.

Medium, diepe peeling: De Jessener en TCA peeling.

Door de reactie van de chemische peeling gaat de huid zich sneller vernieuwen. De structuur van uw huid zal veranderen en de huid voelt fris en sterk aan. Voor een optimaal resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. Wij adviseren in de meeste gevallen 3 tot 6 behandelingen, afhankelijk van het type huid en de wensen. De tijd tussen de peeling bedraagt 2 tot 3 weken.

De behandeling

Gemiddeld duurt een behandeling 30 tot 45 minuten. De behandeling start met het reinigen van de huid. Hierdoor werkt de peeling beter in op de huid. Vervolgens brengen we de peeling aan, u kan een lichte tot intense prikkeling ervaren. Dit is afhankelijk van uw huidtype en het soort peeling. Na de inwerktijd verwijderen we de peeling en brengt de huidtherapeut een zonbescherming aan.

Nazorg

Direct na de peeling ziet de huid er rood uit. de hersteltijd van de peelings kan variëren van 5 tot 7 dagen. De huid kan direct na de behandeling rood uitzien afhankelijk van welke peeling gebruikt is. Enkele dagen later begint uw huid te schilferen, meestal rondom de mond, de kin, wangen, rond de ogen en als laatste het voorhoofd.

Na een TCA of Jessner peeling kan de huid in de navolgende 7 dagen strak aanvoelen en veranderen in een donkere kleur. Ons advies is om na iedere peeling minimaal 2 weken de huid goed te beschermen tegen UV straling.

Wilt u meer weten over de Lira peelings en welke behandeling het meest geschikt is voor uw huid? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden

De verschillende LIRA behandelingen

Latic Clear Refiner met PSC (pigment)

Een peeling die melkzuur bevat. Melkzuur heeft een oplichtende eigenschap en is ideaal om pigment problemen te behandelen of de huid op te frissen. De ondersteunende zuren hebben ieder een specifieke werking op de pigmentatie.

Vita-Brite Refresher met PSC (droge, vochtarme, door de zon beschadigde huid)

Deze peeling is zeer geschikt voor het oplichten van pigmentvlekken, het verstevigen van de huid, voor de droge, vochtarme en de zonbeschadigde huid.

Pumpkin Plus Definer met PSC (anti-aging, acne, pigmentatie)

De pompoen enzymen zorgen voor een exfoliatie van de dode cellen op de epidermale huidlaag. Tevens werkt het als een van de krachtigste antioxidanten die vrije radicalen aanpakt. De Alpha Hydroxy zuren en Beta Hydroxy zuren stimuleren de celdeling waardoor het huidoppervlak frisser, gladder en egaler wordt. De combinatie van deze ingrediënten hebben ook een zeer positief effect op anti-aging, acne en pigmentatie.

Sal Pulp Definer met PSC (vette, ontstoken acnehuid)

Salicylzuur is een Beta Hydroxy Acid die keratolytisch werkt op het huidoppervlak. Tevens draagt het bij aan een betere opname van ingrediënten. De toegevoegde Pulp extracten zorgen voor extra antioxidanten werking. Deze peeling is geschikt voor elk huidtype en voornamelijk voor een vette, ontstoken acne huid door de talgoplossende werking van Salicylzuur.

Hydroxy 30 Rebuilder met PSC (acne, zonbeschadiging, ieder huidtype)

Deze peeling, met het Alpha Hydroxy Acid glycolzuur, heeft een diepe penetratie door de kleine moleculaire structuur. Dit zuur stimuleert de celdeling, zorgt voor dermale hydratatie, pakt zonbeschadiging aan, werkt comedonen naar buiten en verbetert de teint. Kortom, een peeling die door zijn brede werking een voordeel biedt voor ieder huidtype. De stamcellen zorgen ervoor dat de huid niet geïrriteerd raakt.

Beta Plus Rebuilder (Pigment, verstevigen)

Deze vloeistof is zeer geschikt voor het gebruik bij het oplichten van pigmentvlekken, het verstevigen van de huid en peelingen. Het bereid de huid voor op zwaardere peelingen. Vanwege de ethanol basis kun je deze vloeistof gemakkelijk in lagen aanbrengen.

Green Power Rebuilder (alternatief voor een sterke chemische peeling)

Dit is een behandeling op basis van verschillende organische kruiden. Een perfect alternatief in plaats van een sterke chemische peeling. De kruiden stimuleren de celdeling en manipuleren het afweersysteem. Hierdoor is het mogelijk een resultaat te krijgen bij iedere indicatie.

Mineral Jessner Rebuilder met PSC (alle vormen acne, elk huidtype)

Deze peeling is uitermate geschikt voor alle vormen van acne door de verschillende zuren die stuk voor stuk een positief effect hebben op de ontstekingen. Daarnaast heeft deze peeling effect op pigmentatie problemen of is het inzetbaar als een vernieuwende verfrissende behandeling voor elk huidtype.

Mineral TCA Rebuilder met PSC (acne, anti-aging, pigmentatie)

TriCloorAzijnzuur veroorzaakt denaturatie van de proteïnen. Dit leidt tot frosting. Deze peeling is geschikt voor elk huidtype en kan indicaties zoals rimpels, grove poriën, acne littekens en pigmentatie verbeteren door het huidoppervlak te egaliseren.

Primer plus Solution met PSC (voorbereiding op peeling)

Een oplossing om de huid voor te bereiden op een peel behandeling. De zuren zorgen voor een betere penetratie van de peeling. De overige ingrediënten zorgen voor een kalmerend effect op de huid en dragen bij aan een sneller herstel.

Mineral Retinol Solution (vitamine A)

Deze oplossing, op basis van vitamine A, kan aangebracht worden na iedere peeling. Het versnelt het schilferingproces door het stimuleren van de celdeling. Het maakt het huidoppervlak gladder zonder irritatie.

pH Solution met PSC (kalmering)

Deze oplossing brengen we aan na een peeling om de huid te kalmeren en te neutraliseren.

Dermapen

De Dermapen is het meest professionele en geschikte systeem op het gebied van microneedling. Een behandeling met de Dermapen is een veilige, hygiënische en effectieve manier om huidverbetering te bewerkstelligen, waarbij de huid in de diepte vernieuwd en verfraaid wordt.

Dermapen behandeling is om structurele en duurzame huidverbetering te bewerkstelligen. Het effect van microneedling met de Dermapen is, dat er op natuurlijke en veilige wijze, een enorm scala aan huidverbeteringen bereikt kan worden.

Door de prikkeling in het bindweefsel komen actieve groei en helende factoren vrij die zorgen voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor de huid dikker, steviger en gladder wordt.

Littekens en rimpels verminderen en hyperpigmentatie vervaagt.

Door deze behandeling kan tevens huidverjonging plaatsvinden.

Middels automatische, verticaal vibrerende naaldjes en de tijdens de behandeling instelbare diepte (oppervlakkig of diep) van de naaldjes, maakt het mogelijk de behandeling aan te passen aan uw individuele behoefte. De Dermapen is zo geavanceerd dat zelfs gevoelige en moeilijk te bereiken gebieden, zoals rond de ogen/lippen en op de neus optimaal behandeld kunnen worden.

Huidreactie

De huid zal na de behandeling roze tot rood kunnen worden. Ook is het mogelijk dat de huid gaat schilferen of licht gaat vervellen. In een enkel geval kunnen korstjes ontstaan.

Duur van de behandeling ca 30 minuten

Voor een optimaal resultaat
Minimaal 4 behandelingen  met een interval van 2-4-6 weken. Zichtbare verandering van de huid: enkele dagen tot een week. Eindresultaat kan tot 6 maanden duren.

In geval van diepe rimpels, acne littekens: 6-8 behandelingen met een interval van 6 weken tussen de behandelingen

Prijs : oppervlakkig en diep

Microneedling       € 97,50

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een abrasie methode ofwel een mechanische peeling waarbij een fijne straal kristallen, door middel van een onderdruk, langs de huid wordt gezogen die zo de oppervlakkige huid verwijdert. De huid wordt als het ware gezandstraald.  Zeer nauwkeurig wordt een dun laagje dode en beschadigde huidcellen verwijderd (exfoliëren). Dit gebeurt zeer gecontroleerd, stukje voor stukje over de huid, waardoor elk plekje bereikt wordt. De huid wordt hierdoor aangezet om versneld nieuwe huidcellen aan te maken en gaat zich van binnen- uit vernieuwen. De combinatie van het vacuüm en de peeling zorgt daarbij voor het stimuleren van de bloedtoevoer (microcirculatie). Hierdoor worden nutriënten die de huid nodig heeft beter uitgewisseld. Tevens worden de fibroblasten gestimuleerd die nodig zijn voor de productie van collageen en elastine in de dieperliggende huidlagen. Dit natuurlijke proces van celregeneratie zorgt voor een egalere huid die zacht en soepel aanvoelt.

Materiaal: Sodium bicarbonaat:

 • is huidvriendelijk, is van oudsher een middel om te conserveren en te desinfecteren;
 • is een alkaline met een pH neutraal effect op de huid;
 • lost makkelijk op in contact met vocht en laat geen onopgelost residu op de huid achter waarvan de poriën verstopt kunnen raken;
 • kalmeert de huid, van het gebruik van aluminiumoxide daarentegen raakt de huid vaak ontstoken en geïrriteerd;
 • is veel lichter dan aluminium oxide, een belangrijk voordeel: er is een lagere onderdruk nodig om de abrasieven in de luchtstroom mee te trekken.

Vele studies hebben aangetoond dat onderdruk (vacuüm) een gunstig effect op de huid heeft, maar dat een te hóge onderdruk kan leiden tot roodheid, tele’s en atofie van de huid.

Direct resultaat

Na de behandeling ziet u direct resultaat. Uw huid voelt glad en zacht aan en krijgt een frisse uitstraling. Afhankelijk van de diepte van de behandeling en het huidtype kan de huid na de behandeling kortstondig wat gevoeliger en strakker aanvoelen of lichte roodheid vertonen. Bij een sterk beschadigde huid zoals een acnehuid is een diepe behandeling tot in de lederhuid vereist waarna de huid enige tijd rood en licht gezwollen kan zijn. In vrijwel alle gevallen kunt u na de behandeling uw dagelijkse activiteiten normaal voortzetten.

Meerdere behandelingen

Afhankelijk van de indicatie en de ernst van het huidprobleem kunnen meerdere opeenvolgende behandelingen noodzakelijk zijn. Tussen de behandelingen zit meestal een interval van twee weken. Na de eerste behandeling zijn de resultaten goed zichtbaar.

Gratis consult

Heeft u interesse in een Microdermabrasie behandeling? Maak dan een afspraak voor een consult. In een persoonlijk gesprek met een huidtherapeut ontvangt u alle benodigde informatie toegespitst op uw situatie. Tevens wordt uw huid zorgvuldig beoordeeld en krijgt u een persoonlijk behandeladvies. Deze afspraak is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Veel voorkomende indicaties

Microdermbrasie wordt onder andere toegepast voor het verwijderen van huidonregelmatigheden zoals, acne en acne littekens, vergrote poriën, verouderde huid, fijne lijntjes. Daarbij helpt het uw huid gezond en in goede conditie te houden.