Acnetherapie bij Huid+

Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Helaas is de precieze oorzaak van acne nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:

 • verhoogde talgproductie
 • stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) enafsluiting van het talgklierkanaal
 • sommige bacteriënin het haarzakje en talgklieren werken hierin mee
 • hormonale veranderingen.

De mate waarin deze factoren aanwezig zijn, bepaalt of iemand last krijgt van acne.

http://www.youtube.com/watch?v=WyITBddegsE

Hoe herkent u acne?

Acne komt meestal voor in het gezicht, maar kan ook op de rug en de borst voorkomen. Soms is er ook acne op de schouders, in de hals of in de nek.
Omdat acne zo vaak voorkomt, weet iedereen eigenlijk wel hoe acne eruitziet. Kenmerkend voor acne is een combinatie van:

 • een vette, glimmende huid
 • kleine witte bultjes: gesloten mee-eters
 • zwarte puntjes: open mee-eters
 • rode pukkels: papels
 • puistjes met een geel puskopje: pustels
 • acnelittekens (eventueel)

Deze huidafwijkingen komen meestal op hetzelfde moment naast elkaar voor. Maar het kan ook zo zijn dat vooral één van de kenmerken duidelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld pustels of veel zwarte puntjes. Het ziekteverloop is grillig.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt lichte en ernstige acne. Dit gebeurt vaak in combinatie met een medicinale behandeling door een arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmeeu zelf de acne kunt aanpakken. Een behandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • Dieptereiniging van de huid, bijvoorbeeld door een fruitzuurpeeling of microdermabrasie. Microdermabrasie is een mechanische vorm van exfoliatie waarbij het bovenste toplaagje van de opperhuid met een speciaal apparaat eraf wordt gepolijst. In deze laag, de hoornlaag, zitten afgestorven huidcellen opgehoopt. De dode, losse huidcellen worden mechanisch verwijderd, zodat deze de porie niet meer blokkeren. Hetzelfde kan ook bereikt worden met een peeling (appelzuur, salicylzuur, glycolzuur). Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan en littekens vervagen.
 • Dermapen (lees meer hierover onder het tabje van de dermapen)
 • speciale massage of door middel van een apparatieve ondersteuning die de doorbloeding van de huid verbetert.  Hierdoor zijn mee-eters gemakkelijk te verwijderen. Tegelijkertijd verbetert de zuurgraad van de huid waardoor minder ontstekingen ontstaan.
 • het aanprikken en uitdrukken van puistjes

Door het positieve resultaat van de behandeling gaat men zich doorgaans zekerde voelen. De huidtherapeut werkt ernaar toe dat iemand met acne zo snel mogelijk zelf de huid kan verzorgen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt (in overleg) zelf :

 • de huid voorzichtig wassen met lauw water en na het baden droogdeppen met een schone handdoek. Het best is wassen met zeep met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5
 • masseren en/of peelen (op enzymbasis)
 • kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen wilt gebruiken
 • strakke en synthetische kleding (direct op de huid) vermijden
 • elke dag schone bovenkleding, washand, handdoek, kussensloop en nachtkleding gebruiken

De acne wordt verergerd door:

 • het krabben of zelf uitknijpen van puistjes. Dit kan een ontsteking veroorzaken en tot littekens leiden
 • stevig schoonmaken (poetsen)van de huid
 • het wassen van de huid met heet water
 • het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol)
 • het gebruik van geparfumeerde of vettige make-up en huidverzorgingsproducten zoals bodymilk of ‘voedende’ crèmes.

Microdermabrasie

Microdermabrasie wordt toegepast als gelaats- en lichaamspeeling bij een verouderde, een matte en/of een vlekkerige huid, bij vergrootte poriën, rimpels, acné, littekens en hyperpigmentatie. Dit kan ook in combinatie met chemische peelings.

Microdermabrasie is een abrasie methode ofwel een mechanische peeling waarbij een fijne straal kristallen, door middel van een onderdruk, langs de huid wordt gezogen die zo de oppervlakkige huid verwijdert. De huid wordt als het ware gezandstraald.  Zeer nauwkeurig wordt een dun laagje dode en beschadigde huidcellen verwijderd (exfoliëren). Dit gebeurt zeer gecontroleerd, stukje voor stukje over de huid, waardoor elk plekje bereikt wordt. De huid wordt hierdoor aangezet om versneld nieuwe huidcellen aan te maken en gaat zich van binnen- uit vernieuwen. De combinatie van het vacuüm en de peeling zorgt daarbij voor het stimuleren van de bloedtoevoer (microcirculatie). Hierdoor worden nutriënten die de huid nodig heeft beter uitgewisseld. Tevens worden de fibroblasten gestimuleerd die nodig zijn voor de productie van collageen en elastine in de dieperliggende huidlagen. Dit natuurlijke proces van celregeneratie zorgt voor een egalere huid die zacht en soepel aanvoelt.

Materiaal: Sodium bicarbonaat:

 • is huidvriendelijk, is van oudsher een middel om te conserveren en te desinfecteren;
 • is een alkaline met een pH neutraal effect op de huid;
 • lost makkelijk op in contact met vocht en laat geen onopgelost residu op de huid achter waarvan de poriën verstopt kunnen raken;
 • kalmeert de huid, van het gebruik van aluminiumoxide daarentegen raakt de huid vaak ontstoken en geïrriteerd;
 • is veel lichter dan aluminium oxide, een belangrijk voordeel: er is een lagere onderdruk nodig om de abrasieven in de luchtstroom mee te trekken.

Vele studies hebben aangetoond dat onderdruk (vacuüm) een gunstig effect op de huid heeft, maar dat een te hóge onderdruk kan leiden tot roodheid, tele’s en atofie van de huid.

Direct resultaat

Na de behandeling ziet u direct resultaat. Uw huid voelt glad en zacht aan en krijgt een frisse uitstraling. Afhankelijk van de diepte van de behandeling en het huidtype kan de huid na de behandeling kortstondig wat gevoeliger en strakker aanvoelen of lichte roodheid vertonen. Bij een sterk beschadigde huid zoals een acnehuid is een diepe behandeling tot in de lederhuid vereist waarna de huid enige tijd rood en licht gezwollen kan zijn. In vrijwel alle gevallen kunt u na de behandeling uw dagelijkse activiteiten normaal voortzetten.

Meerdere behandelingen

Afhankelijk van de indicatie en de ernst van het huidprobleem kunnen meerdere opeenvolgende behandelingen noodzakelijk zijn. Tussen de behandelingen zit meestal een interval van twee weken. Na de eerste behandeling zijn de resultaten goed zichtbaar.

Gratis consult

Heeft u interesse in een Microdermabrasie behandeling? Maak dan een afspraak voor een consult. In een persoonlijk gesprek met een huidtherapeut ontvangt u alle benodigde informatie toegespitst op uw situatie. Tevens wordt uw huid zorgvuldig beoordeeld en krijgt u een persoonlijk behandeladvies. Deze afspraak is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Veel voorkomende indicaties

Microdermbrasie wordt onder andere toegepast voor het verwijderen van huidonregelmatigheden zoals, acne en acne littekens, vergrote poriën, verouderde huid, fijne lijntjes. Daarbij helpt het uw huid gezond en in goede conditie te houden.

Acné

Acné ontstaat door overmatige productie van sebum, hormonale activiteit en verstoppingen van de poriën. Dode huidcellen hopen zich op rond de haarfollikels, wat de natuurlijke afvoer van sebum verstoort. De blokkade die zo ontstaat kan leiden tot verschillende problemen zoals comedonen en verstoppingen. Een regelmatige microdermabrasie behandeling zal helpen om de dode huidcellen te verwijderen, blokkades te voorkomen en de poriën te zuiveren waardoor de de huid weer in staat wordt gesteld om overtollig sebum natuurlijk af te voeren. Bovendien zorgt een regelmatige behandeling voor het verwijderen van de zogenaamde zwarte en witte puntjes. Ook de dikke, ruwe textuur van de huid wordt verfijnd.

Acnélittekens

Bij littekens is het vaak zo dat de diepere huidlagen beschadigd zijn waardoor een ruwe littekenvormige structuur ontstaat. Een regelmatige behandeling met de microdermabrasie apparatuur resulteert in een verzachtend en uitvlakkend effect op het litteken waardoor dit minder of bijna niet meer zichtbaar wordt. Fel uitstekende littekens zullen minder baat hebben bij deze behandeling. Een regelmatige behandeling zal wel leiden tot een algemene verbetering van de huidkwaliteit. Ook kunnen de littekentjes uitstekend aangepakt worden met microneedling middels de Dermapen. Laat je eens vrijblijvend informaren over deze behandeling.

Zonbeschadigde huid

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan overmatig zonlicht, zal de opperhuid hierop reageren door dikker te worden om zo de onderliggende huidlagen te beschermen. Dit kan resulteren in een droge en ruwe huid. Vaak kan ook een abnormale celdeling worden vastgesteld. Een kuur van opeenvolgende microdermabrasie behandelingen kan zeer bevredigende resultaten opleveren in de behandeling van zonbeschadigde huid en van oneffen huidpigmentatie.

Vergoedingen

Behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing (zie polis van uw zorgverzekeraar) van een arts of specialist nodig. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. U moet in veel gevallen aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met het team van Huidtherapie Maastricht. Op de “homepagina” ziet u onze adresgegevens. U kunt ons ook mailen of via de website contact met ons opnemen met het tabje “inschrijven”.